Axevalla hed

Mellan Husgärdessjön och Axvall

Axevalla hed är ett öppet hedlandskap som sträcker sig mellan Husgärdessjön vid Valle camping och samhället Axvall. Här har människor satt sina spår ända sedan inlandsisen drog sig tillbaka och området var en gång fullt med gravar från stenåldern. I utkanten av Axevalla hed låg också Axevalla hus,  en kungaborg med en viktig plats i den svenska historien.

Idag finns få spår kvar av historien, Axevalla hus brändes ner på 1400-talet och plundrades på sten för kyrkbyggnationer och även stenåldersgravarna försvann så småningom helt under 1800-talet då hedmarken blev en övningsplats för Skaraborgs regemente.

Du kan ta reda på mer om Axevalla hed som övningsplats för militären på Garnisonsmuseet som ligger i anslutning till hedmarken.

Strövområde

Idag är Axevalla hed främst ett populärt strövområde för Axvallsborna. Det går flera stigar över den relativt platta hedmarken (många är kostigar skapade av de betande djur som går där varje sommar). Stigarna och det öppna landskapet gör det lätt att planera en tur över och runt heden. I hörnet av heden där Hedvägen möter riksväg 49 kan man urskilja skyttegravar som användes då hedmarken var övningsplats för Skaraborgs regemente.

Axevalla hed

Besöksadress
532 72 Axvall

Telefonnummer
Saknas

Hemsida
Saknas

Vägbeskrivning
Hitta på kartan (länk)

Ungefärlig restid från Valle Camping
Bil:         2 min
Cykel:     4 min
Avstånd: 1 km

Du kanske också skulle vara intresserad av…