Dalénmuseet

Dalénmuseet i Stenstorp är uppkallat efter Gustaf Dalén, en framstående svensk ingenjör och uppfinnare som fick Nobelpriset i fysik år 1912 för sin uppfinning av AGA-ljuset.  AGA står fdör Aktiebolaget Gas-Accumulator och var det företag som Gustfa Dalén började arbeta för år 1904 och vilket han blev VD för redan 1909.

Museet ligger i Stenstorps gamla Tingshus från 1884. Här kan man se en stor samling av föremål, dokument och fotografier som berättar om Gustaf Daléns liv och hans uppfinningar, inklusive AGA-ljuset och AGA-kompressorn.

Museet har också en utställning som beskriver AGA:s historia och hur företaget har påverkat samhället och teknologin i Sverige. Här kan man se många olika föremål och redskap som användes i AGA:s verksamhet, såsom gasbehållare och tryckmätare.

Dalénmuseet

Dalénmuseet arrangerar också olika evenemang och aktiviteter för både vuxna och barn, såsom guidade turer och hantverkskurser. Museet är populärt för skolbesök och grupputflykter, och det finns också en liten museibutik där man kan köpa böcker och souvenirer.

I Stenstorp hittar ni även experimentverkstaden Dalenium som så klart även den är uppkallad efter Gustaf Dalén.

Dalénmuseet har säsongsöppet så kolla in öppettiderna på museets egen hemsida.

Foto: Dalénmuseet

Om Gustaf Dalén

Gustaf Dalén var en svensk ingenjör och uppfinnare som föddes i Stenstorp, Sverige den 30 november 1869. Han är mest känd för sitt arbete inom gas- och ljusindustrin, där han utvecklade flera innovativa produkter som revolutionerade branschen. Han är också känd för att ha grundat företaget AGA, vilket är ett av de största företagen inom gasindustrin.

Gasingenjör

Dalén började sin karriär som tekniker på Gas Accumulator Company (GAC) i Sverige 1892. Där arbetade han med att utveckla bättre och mer effektiva gasregulatorer och andra gasrelaterade produkter. Han blev snabbt en av de mest eftertraktade ingenjörerna inom branschen och fick flera patent på sina uppfinningar.

Olycka gjorde honom blind

År 1905 drabbades Dalén av en allvarlig olycka då en gasledning exploderade i hans laboratorium. Hans ögon skadades svårt av explosionen och han förlorade synen helt. Trots detta fortsatte han att arbeta inom gas- och ljusindustrin och utvecklade flera produkter som var banbrytande för branschen.

Grundade AGA

Dalén är mest känd för uppfinningen av solenergi- och gasljusen, som revolutionerade belysningssystemen på många sätt. Han utvecklade också AGA-kompressorn, vilken är en viktig del av moderna gasförvaringssystem. Han grundade också AGA 1904, vilket snabbt blev ett av de mest framgångsrika företagen inom gasindustrin.

Nobelpristagare

År 1912 blev Dalén belönad med Nobelpriset i fysik för hans uppfinningar inom gas- och ljusindustrin. Han är den enda svensken som har vunnit Nobelpriset i fysik. Dalén fortsatte att arbeta inom branschen fram till sin död den 9 december 1937.

Daléns bidrag till gas- och ljusindustrin har haft en enorm inverkan på vårt moderna samhälle. Hans uppfinningar och innovationer har förbättrat belysningssystemen och gjort dem mer effektiva och miljövänliga. Hans arv fortsätter att inspirera forskare och ingenjörer runt om i världen att utveckla nya lösningar för en bättre framtid.

Fyr Dalénmuseet

Besöksadress
Tingshuset, Järnvägsgatan 27
521 61 Stenstorp

Telefonnummer
0500-45 71 65

Hemsida
Dalénmuseet

Vägbeskrivning
Hitta på kartan (länk)

Ungefärlig restid från Valle Camping
Bil:         23 min
Cykel:     1 timma 12 min
Avstånd: 22 km

Du kanske också skulle vara intresserad av…