Garnisonsmuséet

I så kallade lägerhyddor på närbelägna Axevalla hed hittar ni Skaraborgs Garnisonsmuséum. Här kan man ta del av utställningar om livet i det militära från 1600-tal fram till nutid.

Muséet inrymmer även en guldgruva för släktforskare nämligen centrala soldatregistret i vilket man kan söka bland över 500 000 inskrivna soldater mellan 1682-1901.

Om Garnisonsmuseet

Platsen där garnisonsmuséet ligger på, Axevalla hed och Axvall har en lång historia. På 1300 talet fanns här människor med stort inflytande inte minst på grund av borgen Axevalla hus där kungens lagmän och skatteindrivare hade sitt säte.

Övningshed

Efter att borgen bränts ner på 1400-talet fungerade trakterna som jaktmarker fram till att kronan tog hedmarken i bruk som ”Övningshed”.  1696 blev så Axevalla hed samlingsplats för Skaraborgs regemente. En annan plats i närområdet, Höjentorps slott, anses ha haft betydelse för lokaliseringen av övningsområdet till Axevalla hed. Enligt Garnisonsmuséet så vistades Carl XI på slottet sommaren 1691 och viktiga beslut skall då ha tagits kring etableringen av övningsfältet.

Baracker och lägerhyddor

I senare delen av 1800-talet beslutades att man skulle uppföra baracker på övningsplatserna för att ge soldaterna drägligare förhållanden när de övade. Idag finns ett antal baracker och lägerhyddor bevarade som tillhört övnigsplatsen.

Foto: Garnisonsmuséet

Garnisonsmuseet Axvall
Garnisonsmuseet i Axvall

Besöksadress
Garnisonsmuséet
532 72 Axvall

Telefonnummer
0511-41 42 82

Hemsida
Garnisonsmuseet

Vägbeskrivning
Hitta på kartan (länk)

Ungefärlig restid från Valle Camping
Bil:         5 min
Cykel:    10 min
Avstånd: 2,8 km

Du kanske också skulle vara intresserad av…