Jättadalen

Alla som växt upp i området har nog vid något tillfälle gjort ett besök i Jättadalen på berget Billingens sluttning. Jättadalen och Öglunda grotta är ett av Vallebygdens många naturreservat.

Vandring uppför berg

Det är en spännande och ganska ansträngande vandring upp men promenaden belönas med en fantastisk utsikt över den vackra Vallebygden. Längre bort kan man även skymta ett annat av platåbergen, Kinnekulle.

Platåberg

Jättadalen ligger alltså på västgötaberget Billingen. Det som är gemensamt för dessa berg är att de finns kvar i våra dagar tack vare att det täcks av den hårda bergarten diabas. Hade inte denna hatten av hård bergart funnits så skulle bergen ha brutits ner genom åren. Du kan läsa mer om dessa berg på platåbergens geoparks hemsida.

Jättadalen

Stup

Jättadalen ligger vid ett brant stup med pelare, bergsklyftor och nedfallna stenblock av diabas. Själva Jättadalen är en slags ravin med en bäck och promenaden upp går längs med bäcken.

Offerkälla ur berget

Om man blir törstig på vägen upp så finnes det även på vägen en källa med friskt vatten som kommer fram ur en källa på berget.  Det sägs att folk sökt sig långväga till denna källa för att bota åkommor med dess magiska vatten. I alla fall har många valt att offra mynt i denna som källan skulle sluka. Vi tror inte det är lika vanligt idag och berget lär inte acceptera Swish.  2008 skall visst källan ha utnämnts till ”Årets källa” av Svenska Källakademien (vi visste inte heller att det fanns en sån).

Öglunda grotta

Om man efter en paus på toppen vandrar vidare söder ut längs med stigen någon kilometer kommer man till det som kallas Öglunda grotta. Det är en formation av diabasblock som skapat ett slags grottliknande rum.

Missa heller inte inte alla vackra vandringsleder i Valle.

Foto: Länsstyrelsen

Jättadalen

Besöksadress
Jättadalen
532 92 Axvall

Telefonnummer
Saknas

Hemsida
Jättadalen (Länsstyrelsen)

Vägbeskrivning
Hitta på kartan (länk)

Ungefärlig restid från Valle Camping
Bil:         12 min
Cykel:    34 min
Avstånd: 9 km

Du kanske också skulle vara intresserad av…