Karlsborgs Fästning

I Karlsborg på Vanäs udde i Vättern, cirka en timmes bilresa bort, hittar ni Karlsborgs Fästning. Fästningen tog 90 år att bygga och färdigställdes i början av 1900-talet (1909) men blev i princip omodern i samma stund som den stod klar.

Omodern redan vid invigningen

Under den tid som det tog att bygga fästningen hann vapnen utvecklas så mycket att fästningen inte skulle kunna stå emot ett angrepp och fästningen avrustades redan 1928.

Visserligen har försvarsmakten fortfarande verksamhet inom området men fästningar av detta slag har idag ersatts av säkrare bergrum.

Karlsborgs Fästning

Kassavalv för guldreserven och kronjuvelerna

Fästningens läge centralt i de inre delarna av landet ansågs dock en gång i tiden idealiskt ur försvarssynpunkt och Karl XIV Johan tog beslutet 1819 att anlägga Karlsborgs Fästning vid Vanäs vid Vätterns strand. Fästningen skulle kunna rymma såväl Regering som  Kungafamilj men här finns även kassavalv för skatter som kronjuvelerna och Sveriges guldreserv vilka skulle kunna flyttas hit i krigstider. En kyrka (Garnisonskyrkan) byggdes på fästningsområdet vilken skulle kunna fungera som sammanträdessal för regeringen i händelse av krig.

678 meter lång byggnad

Karlsborgs fästning är idag ett populärt turistmål och många besökare kommer varje år till fästningen för att höra om dess historia och beskåda de olika byggnadsverken. Slutvärnet med sina 678 meter sägs till exempel vara Europas längsta byggnad och innanför murarna finns en egen liten stadsmiljö med affärer, restauranger, sjukhus  och apotek. Fästningsområdet är en helt öppen miljö och innanför murarna finns idag även civila bostäder.

Här kan man flanera runt, gå en guidad tur och kanske göra ett besök på café eller restaurang. På Fästningsmuseet kan man lära sig mer om fästningen genom historien.

Karlsborgs fästning i mobilen

Det finns även en app att hämta hem så att man kan gå en guidad rundtur när det passar.

Kolla in appen för Karlsborgs Fästning Apple eller Google

Foto: SFV

Kata

Besöksadress
Befälsgatan
546 30 Karlsborg

Telefonnummer
Saknas

Hemsida
Karlsborgs Fästning

Vägbeskrivning
Hitta på kartan (länk)

Ungefärlig restid från Valle Camping
Bil:         55 min
Cykel:    3 timmar 24 min
Avstånd: 63 km

Du kanske också skulle vara intresserad av…