Rosenstigen

Vandring i Varnhem

I anslutning till Varnhems klosterkyrka och Kata gård Varnhem finns en vandringlsed som kallas för Rosenstigen. Rosenstigen är cirka 2 kilometer lång (0,5-1 timma) och slingrar sig runt bergssluttningens kalksetenstrappor. Leden är utmärkt med en sljusgul plakett med en vit ros. Under vandringen finns informationsskyltar där man bland annat kan läsa om hur människor levt och verkat i trakten genom tiderna.

Tusentals år av historia

Området bjuder på vacker natur med vattendrag och rikt växtliv i kombination med kulturhistoriska inslag i form av bland annat ruiner och valvbroar. Längs leden passerar man spår av såväl järn- och bronsålder som mer ”nutida” historia från 900-talet och framåt.

Alba rosa minette

Vandringsleden Rosenstigen har fått sitt namn efter en ros (Rosa (alba-gruppen) ’Minette’) som man trodde hade sitt ursprung i Gudhems klostermiljö och som nu även går att finna vid klostermuseet vid Varnhems klosterkyrka.  ’Minette’ har ett ljust tätt rosa till ljust rosa bladverk med buckliga och skedformade småblad och dess blombotten påminner om ett ekollon. Rosen har ett kraftigt växtsätt och en säregen doft.

Blir du hungrig efter vandringen kan du se om inte klostercaféet har öppet.

Här finns en Rosenstigen Varnhem med en enkel kartskiss.

Rosenstigen Varnhem

Besöksadress
Varnhems klosterkyrka
532 73 Varnhem

Telefonnummer
Saknas

Hemsida
Rosenstigen (Skara kommun)

Vägbeskrivning
Hitta på kartan (länk)

Ungefärlig restid från Valle Camping
Bil:         5 min
Cykel:    14 min
Avstånd: 4 km

Du kanske också skulle vara intresserad av…