Skara Sommarland

Skara sommarland titulerar sig som ”Skandinaviens största vattenpark” men här finns mycket mer än bad för barn och vuxna i alla åldrar.
Parken har närmare 50 attraktioner i form av allt från vattenrutschbanor och berg- och dalbanor till gokartbanor.

Vattenparken

Här finns massor av åkattraktioner. För den våghalsige finns till exempel Big drop, Cobra och Vortex och för de mindre en Piratön och lagunen.

Tivoli

Några kanske minns attraktioner som ”korven”, Colaburkarna, eller ”Stand up coaster” (läs mer om historian nedan). Idag är flaggattraktionerna Snake, Newton och Tranan (som anknyter till den lokala trandansen vid Hornborgasjön) men det finns attraktioner för alla åldrar som till exempel Radiobilarna, Gruvbanan, Convoy och Tekopparna.

Skara sommarland

Gocart

Förr fanns en större motorpark på Skara sommarland med Motocross i olika storlekar. Idag har man kvar tre gokartbanor anpassade för barn och vuxna i olika åldrar. Gocart för de större kostar dock extra.

Grundat av Bert Karlsson

Skaraprofilen Bert Karlsson öppnade Skara Sommarland 1984 men sedan 2001 är Skara Sommarland en del av företaget Parks and Resorts Scandinavia där även andra kända nöjesparker som till exempel Gröna Lund, Kolmårdens Djurpark och Furuvik ingår.

Sommarlandshistoria

Genom åren har Skara sommarland gått igenom stora förändringar. I början var det mycket fokus lek på egen hand och det fanns bland annat ett fort där man kunde skjuta pilbåge, cyklar med knasiga hjul, linbanor, studsmattor i mängd, enorma hoppkuddar, en brioborg, briotåg, flottar man kunde dra sig fram med mellan öarna i karpsjön, en jättegunga med namnet Diggiloo diggiley, bumperbåtar, månbilar och dinosauriepark. Än idag finns några lämningar kvar, Sagopoolerna, Piratskeppet (som då hette Främling), vattenskidorna och guldvaskningen har så vitt vi vet nästan funnits med sedan start.

Musik – en del av historien

Mång minns nog också de olika koncerterna som hölls på Stora scenen (där det idag ligger en gocartbana). Artister som Herreys och Carola drog storpublik. Ville man fortsätta festen fanns även nattklubben Malibu. Det fanns under en period även ett museum med föremål från svensk musikhistoria.

Idag är Skara Sommarland framför allt ett fantastiskt badlandskap kompletterat med tivoliattraktioner och några motorattraktioner som ni kan läsa om här ovan.

Sommarsäsong

Skara Sommarland brukar hålla öppet från juni till augusti och lockar varje år uppemot 300 000 gäster. Under försäsongen är köerna kortare även på helgerna. Har man inte tur med vädret finns det våtdräkter att hyra i badlandet så att man kan ta sig mellan de olika rutschbanorna utan att frysa.

Hela säsongen 2020 var Skara Sommarland tvugna att hålla parken stängd på grund av Coronapandemin och den aktuella lagstiftningen.

Foto: Jesper Anhede/Skara Sommarland

Skara Sommarland

Besöksadress
Skara Sommarland
532 92 Axvall

Telefonnummer
010-708 70 00

Hemsida
Skara sommarland

Vägbeskrivning
Hitta på kartan (länk)

Ungefärlig restid från Valle Camping
Bil:         6 min
Cykel:    15 min
Avstånd: 4 km

Du kanske också skulle vara intresserad av…