Västergötlands museum

I Skara hittar ni Västergötlands museum. Museet är en viktig kulturell institution i Skara och faktiskt hela Västra Götalands län. Västergötlands museum ligger nära hjärtat av Skara, strax intill stadsparken och domkyrkan och erbjuder en unik inblick i regionens historia och kultur.

Stor samling föremål

Museet grundades redan 1864 och har sedan dess samlat på sig en imponerande samling av föremål, artefakter och konstverk som sträcker sig från forntiden till modern tid.

Museets samlingar innehåller bland annat skulpturer, målningar, textilier, vapen, verktyg och smycken, samt en stor samling arkeologiska fynd från stenåldern till vikingatiden.

Västergötlands Museum är också känt för sina utställningar och evenemang som riktar sig till alla åldersgrupper och intressen. Här kan man uppleva allt från interaktiva utställningar om medeltida liv till konstutställningar med verk av internationellt kända konstnärer.

Västergötland under 5000 år

En av museets mest populära utställningar är den permanenta utställningen ”Västergötland under 5000 år”. Här kan besökare utforska regionens rika historia och kultur genom en imponerande samling av arkeologiska fynd, historiska kartor, fotografier och artefakter från forntiden till modern tid.

Utställningen tar besökare på en spännande resa genom Västergötlands historia, från den tidiga stenåldern till dagens moderna samhälle.

Här finns bland även en utställning om utgrävningarna av Kata gård vid Varnhems klosterkyrka – Kata och Kättil.

Och missa så klart inte bronssköldarna från Fröslunda som blev en arkeologisk världssensation när de upptäcktes på 1980-talet.

Västra Götalands museum

Vacker byggnad

Museet är också känt för sitt vackra läge och sin arkitektur. Byggnaden är uppförd i en stil som kombinerar modern design med traditionella västgötska byggtekniker och material, vilket ger en unik och harmonisk atmosfär. I anslutning till museet finns en populär lekplats och vackra planteringar och grönområden som lämpar sig för en picknick en vacker dag.

Alldeles intill Västergötlands museum hittar ni även Fornbyn – ett Skansen i miniatyr.

Foton: Västergötlands Museum och Sommar i Skara

Västergötlands museum

Besöksadress
Stadsträdgården
532 31 Skara

Telefonnummer
0511-260 00

Hemsida
Västergötlands museum

Vägbeskrivning
Hitta på kartan (länk)

Ungefärlig restid från Valle Camping
Bil:         11 min
Cykel:    37 min
Avstånd: 11 km

Du kanske också skulle vara intresserad av…