Padelcenter Skara

På Skaras Padelcenter kan man spela padel inomhus. Här finns 4 banor och omklädningsrum. Har man inte egen utrustning så kan man hyra rack och köpa bollar i en varuautomat.

Foto: Padelcenter Skara

Padelcenter Skara
Golfare

Besöksadress
Sågaregatan 9
532 37 Skara

Telefonnummer
 070-944 42 45

Hemsida
Padelcenter Skara

Vägbeskrivning
Hitta på kartan (länk)

Ungefärlig restid från Valle Camping
Bil:         13 min
Cykel:    40 min
Avstånd: 12 km

Padel - Vad är det?

Ibland beskrivs padel eller som det också kallas, padeltennis, paddel eller paddle tennis,  som en blandning mellan squash och tennis. Precis som på en tennisplan finns det på en padelbana två planhalvor med ett nät emellan. Dock är det även tillåtet att bollen går i väggarna vilket ju mer linar reglerna i squash.

Från Sydamerika till Sverige

Sporten kommer från Sydamerika där sporten har sitt starkaste fäste men via Spanien har sporten sedan 70-talet spritt sig i Europa och  på senare år har padelhallar vuxit som svampar ur jorden även här i Sverige. Det var dock först 2016 som ordet padeltennis blev nykomling på Svenska språkrådets listor. Idag har sporten en vid spridning i Sverige och runt om i världen och sedan början av 1990-talet anordnas världsmästerskap i padel.

Utrustning

Padel spelas på en plan som är 10x20 meter (dubbelbana) eller eventuellt 6x20 meter (singelbana) och planhalvorna skiljs åt av ett nät precis som på en tennisplan. Eftersom även väggar får användas i spelet är bakre delarna av planen täckt av glasväggar.

Bollen man spelar med liknar mycket en tennisboll, vilka också går att använda sig av om man bara spelar för skojs skull. En äkta padelboll är dock till exempel något mjukare än en tennisboll.

Racket man använder skiljer sig från ett tennisrack. istället för ett nät av strängar så är slagytan är gjord av ett perforerat kompositmaterial. Padelracketar skiljer sig något åt i form och vikt, till nybörjare rekommenderas ofta ett lättare rack med rund form.

För att man inte skall halka rekommenderas skor med mönstrade sulor och skor som ger ett bra stöd för fotleden. Självklart finns det speciella padelskor att köpa för den som önskar.

Spelregler

På en vanlig padelbana spelar man alltid dubbel och poäng räknas på samma sätt som i tennis. Man spelar alltså bäst av 3 eller 5 set och i det gäller i varje set att vinna 6 game (0, 15, 30, 40, game).

Linjerna på padelbanan används bara vid serve. Serv slås med hela kroppen på serversidan och med underhands i eller under midjehöjd och bollen skall studsa i motspelarnas serverruta (diagonalt), skulle bollen gå direkt i motspelarens vägg är den alltså ute.

Man kastar inte upp bollen som i tennis utan bollen skall studsas i mark bakom egen serverruta. Serven får efter att studsa i rutan studsa på vägg men inte i nät och man har två servrar på sig innan dubbelfel och poäng till motståndaren.

Om man bortser från serve, där endast underhands är tillåtet,  så får man spela volley, halvvolley eller låta bollen studsa i vägg, både motståndarens och men även den egna för att på så sätt få över bollen. Glasväggarna blir på så sätt hela tiden en del av spelet och man kan till exempel, när man skall ta emot en boll,  låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken. Bollen måste dock gå i mark innan den når väggen hos motståndaren.

I vissa fall är även bollen levande om den studsar i gallret. Till exempel om den först studsar i mark på motståndarens sida och sen går i nät (ej vid serv dock).

Hur får man poäng i padel?

Dessa situationer ger poäng i padel.

Om motståndaren...

 • ...slår bollen i nät.
 • ...slår bollen ut, direkt ut ur buren eller direkt på en av dina väggar (dock är det giltigt att smasha bollen i marken och att den därefter studsar ut ur buren).
 • ...slår bollen i sitt eget galler.
 • ...gör ett ”dubbelslag”.
 • ...rör nät eller nätstolpe.
 • ... slå bollen framför nät, om den inte varit över på din sida innan (t ex kommer tillbaka från bakväggen).
 • ...träffas av bollen på något annat ställe än racket.

Man får även poäng om....

 • ...bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida.
 • ...din boll studsar uppe på bur-ramen (liggaren) efter korrekt slag i marken (motståndaren får slå bollen om den studsar på kanten uppe på bur-ramen). Obs, vid spel utanför banan får bollen studsa hur många gånger som helst på bur-ramen.
 • ...motståndares boll träffar något objekt (t ex lampor eller takbjälkar).
 • ...bollen träffar en liggande boll på motståndarens sida (det är upp till varje lag att ha koll på övriga bollar).

Detaljerade spelregler och poängräkning

Vi reserverar oss ju så klart för eventuella felskrivningar i vår text som kan leda till bråk vid köksbordet efter matchen så kolla in fler detaljer om padel och hur man räknar poäng med mera på svenska padelförbundets hemsida.

Då var det bara att sätta samman två lag och lycka till!

HITTA LIKNANDE: padel | Skara | Skara kommun | Sport

Du kanske också skulle vara intresserad av…